Uitleg emailprogramma "Dreammail"
Met dank aan de scriptgroep
Deze is inmiddels opgeheven maar ik mocht deze instellingen overnemen.Dreammail: waar en hoe?

Je kunt het programma Dreammail gratis
hier downloaden.
Downloaden het zipje en zet het ergens neer in een mapje. Als je het uitpakt heb je een exe-bestandje. Op dit bestandje dubbelklikken en installeren, voorlopig kies je voor de Engelse taal.
Als het programma geÔnstalleerd is, kies je voor Dreammail openen. De eerste keer opent er dan een venster waarin je de instellingen kunt aanpassen. Kies voor 1: automatisch een standaard gebruiker aanmaken, daarna klik je op 'volgende'. Dan kies je een map waarin de maildata moeten worden opgeslagen.
Vervolgens wordt er een nieuw account aangemaakt. Vul je mailadres, wachtwoord en te gebruiken naam in. Er wordt gevraagd of je Dreammail als standaard emailprogramma wilt instellen. Kies hier ja of nee.

In principe worden de instellingen meteen goed aangemaakt. Op het tabblad "server" kun je je account testen. Als alles goed is ingesteld wordt er een testmail naar je verstuurd.
Alle instellingen vind je onderaan deze pagina.

Waar je aan moet denken

Belangrijk is dat je bij tabblad mailbox "weergeven als Outlook Express" aanvinkt.

Mocht er tussentijds een update komen, dan moet je bij "beeld" even controleren of het programma in uitgebreide modus staat.

Hoe verstuur je een script?

Open een nieuwe mail. Klik daarna bovenin de balk op briefpapier en zoek via de bovenste regel je script op. Klik op het html-bestand en daarna op openen. Er komt een boodschap: "wanneer je dit briefpapier gaat gebruiken gaat de bewerkte inhoud verloren, weet je het zeker?" Klik dan gewoon op ja. Tik je tekst in en verstuur de mail.

Als je een script wilt beantwoorden en daarbij hetzelfde script ook weer wilt gebruiken, klik dan op bericht/meer mogelijkheden/kopiŽren en bewerken.

Het script moet dan niet geopend zijn, maar je moet het gewoon in de rij emails in je postvak in aanklikken. Eventueel kun je dan nog via bewerken/bronbewerken in de bron komen. Maar je hoeft de 'original message' niet meer weg te halen zoals in Windows Mail. Die komt niet meer mee.
Ook kun je dan als je wilt het bericht via beeld/voorbeeld nog bekijken voor je het verstuurt. Ben je tevreden, dan klik je linksboven op bestand/terug en je zit weer in je concept.
Lettertype kiezen voor "west-europees".

Extra berichtregels instellen

Een berichtregel heet in Dreammail filter en die kun je op twee manieren instellen.
Je kunt eventueel een filter instellen via bericht/creŽer filter via een geselecteerde email en dan kun je kiezen voor drie mogelijkheden die zichzelf duidelijk maken: via afzender, onderwerp of geadresseerde.
Ook kun je via extra/filterbeheer een berichtregel aanmaken. Even goed lezen en het wijst zich vanzelf als je weet hoe het in Windows Mail gaat.

Hoe zit het met eml-bestanden?

Ook je eml-bestanden kan je in Dreammail nog steeds gebruiken. Dat werkt dan als volgt.
Ga naar bestand/importeren/importeer eml-bestand. In het volgende scherm onderaan kun je instellen waar het eml-bestand geopend moet worden. Kies hier voor lokale map/Postvak in. Dan rechtsboven op "toevoegen" drukken.

In het volgende scherm ga je op zoek naar de map waar je eml-bestand is opgeslagen. Selecteer de gewenste eml, druk op openen en daarna in het volgende scherm op ok. Je eml-bestand staat dan bovenaan in Postvak in.
Niet openen, allťťn selecteren.

Dan ga je naar bericht/meer mogelijkheden/kopiŽren en herbewerken. Het script gaat dan open en je kunt het gewoon versturen. Geen 'original message' om te verwijderen, geen rommel in de bron. Ook de muziek en achtergrond komen gewoon mee. Kortom, ook je eml-bestanden blijven in Dreammail prima bruikbaar!


Instellingen voor Dreammail
Sommige van de instellingen die je hier ziet zijn aangepast, andere hebben
hun standaard waarden gehouden.

 

Tot slot hieronder nog een belangrijke instelling, de tekenset.
Als je dit vergeet kan Dreammail sommige leestekens niet lezen en worden ze omgezet in vreemde tekens.